Cum functioneaza testele de tonometrie oculara?
Testele de tonometrie oculara sunt efectuate cu scopul de a masura presiunea oculara (presiunea din interiorul ochilor). Se efectueaza aceste teste pentru a deista riscul de glaucom. Glaucomul este o afectiune care apare in momentul in care presiunea oculara ridicata lezeaza fibrele nervoase din spatele ochiului. Drept consecinta, se va ajunge la pierderea vederii si uneori la orbire.
Despre testele de tonometrie vom discuta in randurile de mai jos. Daca subiectul este unul de interes pentru dvs., va recomandam sa cititi pana la final.
Importanta unui test de tonometrie oculara
Glaucomul este o boala grava a ochiului care provoaca leziuni ale nervului optic, care se afla in partea din spate a ochiului. Fibrele care alcatuiesc nervul optic sunt foarte delicate. Presiunea ridicata le poate cauza daune ireparabile, asa ca se face tonometrie oculara pentru a va asigura ca presiunea dvs. se afla in intervalul normal.
Acest test nu este perfect, deoarece factori precum grosimea corneei pot afecta citirile. Totusi, un rezultat care nu este normal justifica investigatii suplimentare, deoarece indica un risc crescut de a dezvolta glaucom. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat este si riscul mai mare.
Glaucomul este cel mai frecvent la adultii in varsta, dar poate aparea la orice varsta. Exista mai multe tipuri diferite. Unghiul deschis, cel mai comun tip, poate dura multi ani pentru a se dezvolta. Nu provoaca durere si majoritatea oamenilor nu au simptome decat in etapele ulterioare. Lasata netratata, aceasta afectiunea ochilor poate duce pana la orbire.
Deoarece pierderea vederii este de obicei primul semn de glaucom, este important sa fie diagnosticat in stadiile incipiente. De aceea este important sa faceti un test de tonometrie oculara, chiar daca aveti o vedere buna.
Cand primiti un diagnostic precoce, furnizorul dumneavoastra de servicii medicale va poate prescrie medicamente pentru a opri progresia bolii inainte ca aceasta sa provoace pierderea vederii.
De asemenea, este posibil sa aveti presiune oculara scazuta sau hipotonie. Acest lucru se poate intampla uneori dupa o interventie chirurgicala la ochi, dar se poate intampla si din cauza inflamatiei oculare pe termen lung. Poate duce la probleme cu vederea.
Cine ar trebui testat?
Cand vine vorba despre tonometrie oculara, adultii sanatosi cu vedere buna ar trebui sa aiba un examen oftalmologic complet. Se recomanda un examen oftalmologic complet, inclusiv un test de tonometrie oculara o data la 20 de ani, de doua ori la 30 de ani si la 40 de ani.
Oftalmologul dumneavoastra va va recomanda un program pentru examenele viitoare pe baza rezultatelor dumneavoastra.
Unele afectiuni va pot expune riscului de boli oculare. Daca aveti oricare dintre acesti factori de risc, va trebui sa programati examene mai devreme si mai frecvente:
Un istoric familial de glaucom sau alte boli oculare.
Tensiune arteriala crescuta.
Diabet.
Boala de inima.
De asemenea, medicul oftalmolog poate efectua de asemenea, un test de tonometrie daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:
Pierderea vederii periferice (laterale).
Vedere in tunel (nu puteti vedea nimic in afara centrului campului vizual).
Tonometria poate fi folosita si pentru a diagnostica glaucomul cu unghi inchis, un tip de glaucom care apare brusc. Simptomele pot include:
Durere oculara severa.
Durere de cap.
Vedere incetosata.
Vazand aure de curcubeu in jurul luminilor.
Pierderea vederii.
Greata si varsaturi.
Vedere incetosata.
Ochi rosii.
De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de teste de tonometrie oculara regulate dupa ce ati fost diagnosticat cu glaucom. Acestea va vor ajuta furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala sa monitorizeze cat de bine functioneaza tratamentul dumneavoastra.